Házi sajtunk tárolásáról, érleléséről

2014.09.04 08:37

Egy nagyon fontos információt szeretnék megosztani veletek a sajtok tárolásáról, érleléséről!

Az elkészült sajtok az érlelés folyamán egyre zamatosabbak lesznek. Mi a hűtőszekrény egy erre elkülönített polcán tartjuk a sajtjainkat. Minden gombócot vastag vászonba csomagolunk, így biztosítjuk szellőzését. Néhány nap után a sajton sárga kérek jelenik meg, az egész tartalom tovább zömül, mert fokozatosan veszít nedvesség tartalmából. A technológiának köszönhetően olyan adat is rendelkezésre áll, hogy a sajt nylon zacskóban, akár 10 napig is eredeti minőségében marad, így azonban a kérgesedés és a folyadékvesztés elmarad. Zamatának növelésére sokkal jobb a szellőztetéses módszer.

Ez az információ természetesen kevesebb hírértékkel bír azok számára, akik már másnapra elfogyasztják az egészet. Váljék egészségükre! Ha azonban felvállalod, hogy magad is lelkes sajtkészítő leszel, egy idő után megtelsz vele. Ilyenkor a maradékot érdemes a fent leírt módszerrel tovább érlelni.

Ha ehhez nincsen helyed, kedved, energiád, akkor le is fagyasztható. Felolvasztás után ismét eredeti ízében kerül az asztalra. A mikróban történő felolvasztást kerüljük.

Holnap a házi sajtunk grillezéséről-sütéséről fogok írni.